OVM 7802 - Oljemålning

df7802.jpg

Objekttyp

Titel

OVM 7802 - Oljemålning

Museikod

OVM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

7802

Realnummer 1

532

Anmärkning

SAMOREG1980-:
"7802. Text på baksidan:
"Borgm. Liljebäck"
"No 20 Cirkus"
"Cirkus, Harald Öman"

Tidningsurklipp fäst på baksidan: Manuel Mijares, Svenska dagbladet 1977-09-12.
Handskriven lapp, Gösta Liljebäck 1977-09-13:

"SVENSKA DAGBLADET Måndagen 12 september 1977
Familjenytt
Manuel Mijares
Cirkusdirektör Manuel Miljares, Bandhagen, har avlidit i en ålder av 77 år. Han sörjes närmast av makan Irén, född Rovacs, samt dottern Manuela Törnqvist och sonen i tidigare äktenskap Juanito med familjer.
Manuel Mirjares är död. Denna upplysning väcker inte bara förstämning bland allt cirkusfolk och alla cirkusintresserade i välden. Den väcker också minnet av en av de allra främsta cirkus- och varietéartister som någonsin existerat.
Manuel Mirjares föddes i Monterrey, Mexiko, den 30 maj 1900. Hans artistbana började mycket tidigt. Fadern, Arcadio Mijares, var en känd artist som längre fram startade en egen cirkus. Manuel utbildades till lindansare. Endast 14 år gammal tillträdde han sitt första engagemang vid världens största cirkus, Ringling Bros, i USA. Manuels främsta prestation – baklängessaltomortalen på den högt spända linan – stod redan då på repertoaren. Troligen var han den förste som utförde detta konststycke utan några tekniska hjälpmedel.
1924 kom han med sin sju år äldre bror Chuy för första gången till Sverige. Lindansarbröderna Mijares var den stora attraktionen hos Cirkus Schumann ute på Djurgården. Tre år senare startade de tillsammans med Chuys blivande hustru Baptista Schreiber en egen tältcirkus i vårt land.
Manuel blev Cirkus Mijares-Schreibers stora sensation under många år. Ett oräkneligt antal svenskar fick i själva verket ända till 1943 uppleva hans suveräna prestationer på spänd och slak lina. Han visade inte bara svåra konster. Hans personliga utstrålning var enorm. Numret var ett fulländat konstverk.
efter brodern Chuys och svägerskan Baptistas död turnerade han 1957 och 1958 under eget namn – Cirkus Manuel Mirjares – i Sverige och Finland. Sedan blev det Cirkus Scott som drog nytta av hans stora erfarenhet. Många år var han dessutom en mycket uppskattad medarbetare på Etnografiska museet i Stockholm.
Manuel Mirjares var inte bara en stor artist. Han var framför allt en ovanligt fin människa, en adelsman i ordets bästa bemärkelse både i och utanför manegen. Cirkusakademien valde honom till sin hedersledamot och vi var i den kretsen stolta och glada över hans vänskap och trofasthet. Förlusten känns mycket svår.
ALF DANIELSSON
Avd. direktör i Naturvårsverket"

"Baptista nämnde alltid Manuel som ”min kära svåger”.
Ovanför ingången till manegen står ”Mijares”. Kort tid efter min ankomst till Örnsköldsvik uppvaktades jag av Baptista Mijares-Schreiber, över stadskassören Bror Nordström som för effektivisering av nöjesskattekontrollen stack in huvudet i den trånga biljettluckan och därvid råkat blåsa rök i ansiktet på Manuel, som därigenom råkade i olag och blev inkapabel att utföra sin unika och världsberömda dubbelvolt. Den magnifika Baptista var upprörd och sårad – hon hade ju haft ”kungar och kejsare för sina fötter”. Jag har alltid föreställt mig, att damen i lila är Baptista, som jag också många år framöver träffade.
13.9.1977 Gösta Liljebäck"

Överförd från kommunens samlingar gm Ulla Tällström i samband med flytten till Kronan.

Neg-nr: df7802"

Historik - Land

Sve

Historik - Län

22

Historik - Kommun

Örnsköldsvik

Historik - Ort

Örnsköldsvik

Förvärvsdatum

2015

Förvärvsomständighet

gåva

Sakord

Oljemålning

Antal

1

Klassifikation 1

Konst

Klassifikation 2

Målningar

Verkets titel

Cirkus

Motivkategori

scen

Motiv

Cirkus Mijares

Signering / märkning

Harald Öman

Montering / ram

träram, guldfärgad

Material 1

Oljefärg

Material 2

Duk

Teknik 1

Målat

Bredd (mm)

690

Höjd (mm)

570

Negativnummer

df7802

Tillverkning - Land

Sve

Tillverkning - Län

22

Tillverkning - Kommun

Örnsköldsvik

Personrelationer